Arhitekturni biro STVAR | Olimpijski kopališki kompleks Obla Gorica v Radovljici

Arhitekturni biro STVAR | Projekt obravnava športno kopališče, ki je bilo po načrtih arhitekta Ivana Vurnika zgrajeno v 30-ih letih 20. stoletja. Objekt, ki je predstavljal enega najlepših primerov slovenske funkcionalistične arhitekture, je bil s sporadičnimi prezidavami in odstranitvijo ikoničnega skakalnega stolpa oblikovno in funkcionalno popolnoma razvrednoten. Arhitekturna zasnova rekonstrukcije in nove gradnje temelji na Vurnikovem konceptu obravnave vseh členov kopališča v enotnem kompleksu. Ravna streha vzdolž pobočja Oble Gorice, ki je položena preko stebrišča in dveh robnih objektov, prevzema vlogo povezovalnega elementa različnih kopaliških programov. Skladno z originalno mislijo o strehi kot tehnološkem presežku, je nad območjem olimpijskega bazena izvedena avtomatsko pomična translucentna ločna streha, ki omogoča transformacijo odprtega kopališča poleti v dvoransko kopališče pozimi. V sklopu nove gradnje se izvede notranji terapevtski bazen in konceptualna rekonstrukcija stolpa, ki v novi funkciji služi razgledišču in zaletnim ploščadim vodnih toboganov. Podoba stolpa, kot ponovno vzpostavljene prostorske dominante, v mestnem prostoru jasno označi kopališki kompleks.

Arhitekturni biro STVAR | Olimpijski kopališki kompleks Obla Gorica v Radovljici

Uporabljamo piškotke.

OK

Olimpijski kopališki kompleks Obla Gorica v Radovljici

  • Lokacija:


    Radovljica

  • Investitor:


    Občina Radovljica

  • Kronologija:


    2011-2013: idejna zasnova in sprememba prostorskega akta
    2015-2016: projekt, pridobitev gradbenega dovoljenja

  • Površine:


    Notranje ~5200 m2
    Zunanje ~4700 m2

Projekt obravnava športno kopališče, ki je bilo po načrtih arhitekta Ivana Vurnika zgrajeno v 30-ih letih 20. stoletja. Objekt, ki je predstavljal enega najlepših primerov slovenske funkcionalistične arhitekture, je bil s sporadičnimi prezidavami in odstranitvijo ikoničnega skakalnega stolpa oblikovno in funkcionalno popolnoma razvrednoten.

Arhitekturna zasnova rekonstrukcije in nove gradnje temelji na Vurnikovem konceptu obravnave vseh členov kopališča v enotnem kompleksu. Ravna streha vzdolž pobočja Oble Gorice, ki je položena preko stebrišča in dveh robnih objektov, prevzema vlogo povezovalnega elementa različnih kopaliških programov. Skladno z originalno mislijo o strehi kot tehnološkem presežku, je nad območjem olimpijskega bazena izvedena avtomatsko pomična translucentna ločna streha, ki omogoča transformacijo odprtega kopališča poleti v dvoransko kopališče pozimi. V sklopu nove gradnje se izvede notranji terapevtski bazen in konceptualna rekonstrukcija stolpa, ki v novi funkciji služi razgledišču in zaletnim ploščadim vodnih toboganov. Podoba stolpa, kot ponovno vzpostavljene prostorske dominante, v mestnem prostoru jasno označi kopališki kompleks.

Vurnikovo kopališče v letu 1933
Vurnikovo kopališče v letu 1933
Ob glavnem vhodu
Ob glavnem vhodu
V kampu
V kampu
Na gostinski ploščadi ob stolpu
Na gostinski ploščadi ob stolpu
Odprto kopališče poleti
Odprto kopališče poleti
Dvoransko kopališče pozimi
Dvoransko kopališče pozimi
Odprto kopališče poleti
Odprto kopališče poleti
Dvoransko kopališče pozimi
Dvoransko kopališče pozimi
Nivo notranjega terapevtskega bazena
Nivo notranjega terapevtskega bazena
Nivo zunanjega otroškega bazena
Nivo zunanjega otroškega bazena
Nivo olimpijskega bazena
Nivo olimpijskega bazena
Nivo sončne ploščadi in pomične ločne strehe nad olimpijskim bazenom
Nivo sončne ploščadi in pomične ločne strehe nad olimpijskim bazenom